Whatsapp RSS feed

30.000 mosselen moeten vijver Kronenburgerpark weer helder maken

NEWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Friday 19 December 2014
105 sec


Eind november werden in de vijver van het Kronenburgerpark in Nijmegen vijf kratten met in totaal 30.000 mosselen geplaatst.

De zogenaamde quagga-mosselen moeten de vijver, die door de algengroei helemaal groen ziet, zuiveren. De grote algengroei maakt niet alleen dat de vijver onaantrekkelijk oogt, maar zorgt er bovendien voor dat verschillende soorten flora en fauna geen kans krijgen om in het water te overleven. Zo zorgen de algen ervoor dat er minder zonlicht wordt doorgelaten in het water, waardoor onder andere zuurstofplanten niet goed kunnen groeien. Door de zuivering van het water door de mosselen zullen ook andere organismen de kans krijgen zich te ontwikkelen. Voorheen werd de waterkwaliteit van het vijverwater verbeterd door te baggeren, maar dat proces is arbeidsintensief en brengt veel kosten met zich mee. Met de mosselen hoopt de gemeente Nijmegen een innovatief, biologisch alternatief te hebben gevonden. De mosselen zijn uitgezet in metalen kratten, die de beesten moet beschermen tegen hun natuurlijke vijanden, zoals vogels.

quagga
De quagga-mossel is een uitheemse diersoort die de laatste jaren zijn opmars maakt in Nederlandse wateren. Mogelijk is de mossel via kanalen en rivieren vanuit Oost-Europa naar Nederland gekomen. De mossel dankt zijn naam aan de vervagende strepen op zijn schelp, die lijken op de strepen van de inmiddels uitgestorven quagga-zebra. Het beestje heeft kieuwen waarmee hij per kilo lichaamsgewicht tot maar liefst 35 liter water per uur kan filteren. Dit is dusdanig veel, dat de helderheid van het water door quagga-mosselen vaak zienderogen zal verbeteren.

Bureau Waardenburg
Wethouders Renske Helmer en Harriet Tiemens hesen zichzelf eind november in grote groene vissersbroeken om de mosselen eigenhandig in de vijver de plaatsen. Zij werden daarbij geholpen door Martijn Dorenbosch van Bureau Waardenburg, een onderzoeks- en adviesbureau dat zich bezighoudt met de inzet van mosselen voor waterzuivering. Of het initiatief succesvol afloopt, is volgens Dorenbosch nog even afwachten. Als de aanpak succes blijkt te hebben, dan wil de gemeente Nijmegen ook in andere wateren mosselen inzetten. Volgens Dorenbosch, die de eerste controle al uitvoerde, zijn de eerste resultaten positief: “Het lijkt erop dat de mosselen zich thuis voelen en hun werk goed doen. Tot nu toe lijkt het er dus op dat de aanpak aanslaat.”
Het bestrijden van algen met mosselen is geen nieuw verschijnsel. De afgelopen jaren werden in Utrecht en Breda soortgelijke proeven uitgevoerd. Het water in het Nijmeegse park is echter van een kleinere omvang dan de wateren waarin de methode eerder is toegepast. Het is daarom niet zeker of de methode ook in Nijmegen zal aanslaan. Om te kijken of het initiatief aanslaat worden de waterkwaliteit en de groei en overleving van de mosselen regelmatig gecontroleerd. Het water wordt in de gaten gehouden door Mark den Dubbelden van Dutch Water Tech en Martijn Dorenbosch. Dutch Water Tech is een bedrijf dat zich bezighoudt met de kwaliteit van oppervlaktewater.

Volgens Den Dubbelden kan de methode ook zeer bruikbaar zijn voor toepassing in vijvers bij golfbanen. Op deze plekken wordt vaak kunstmest gezaaid, waardoor een voedzame omgeving voor algen gecreëerd wordt. Blauwalg vormt in deze wateren vaak een groot probleem.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.buwa.nl en www.dutchwatertech.nl.



LOG IN   with your email address to respond.

COMMENTS
Er zijn nog geen reacties.

Tip the editors


PARTS
Dossiers
Green Industry Profile
ONDERDELEN