Whatsapp RSS feed

Grote gemeenten stellen ‘Gezamenlijke Eisen Kunstgrasvoetbalveld’ ter beschikking van alle Nederlandse gemeentes

NEWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wednesday 2 December 2015
131 sec


Eisen ter verbetering van kwaliteit kunstgrasvelden te gebruiken bij aanbestedingen kunstgras

De Big7-commissie, een overlegorgaan van zeven grote gemeenten, presenteert haar gezamenlijke eisen voor kunstgrasvoetbalvelden.

Frank van der Peet, voorzitter van dit overlegorgaan, vertelt dat op basis van de ervaringen van diverse grote gemeenten een document is opgesteld met praktische eisen en voorwaarden ter verbetering van de kwaliteit van kunstgrasvelden. Dit document, genaamd 'Gezamenlijke Eisen Kunstgrasvoetbalveld' en opgesteld door de BIG7, werd op donderdag 26 november tijdens het Nationaal Sportvelden Congres met andere gemeenten gedeeld.

Van der Peet deed in 2012 en 2013 al een boekje open over de kwaliteit van kunstgrasvelden in vakblad Fieldmanager van uitgeverij NWST. Fieldmanager bracht toen onder de kop 'Mag het een steekje minder zijn?' een tweedelige reportage over misstanden bij de levering van kunstgrasvelden. Tachtig procent van die sportvelden voldeed niet aan de eisen die in het bestek zijn gesteld, zo bleek uit onderzoek van de gemeente Den Haag. De basismat, de zogenaamde backing, blijkt vaak van veel te lichte kwaliteit en het vezelgewicht, het aantal 'grassteken' per vierkante meter, is vaak te laag.

Stevig debat
De Haagse onderzoeksbevindingen en de reportages daarover in Fieldmanager zijn sindsdien onderwerp van een stevig debat tussen opdrachtgevers en -nemers. Aannemers klagen steen en been over het feit dat gemeenten veel te veel op prijs gunnen en te weinig oog hebben voor kwaliteit. 'Ze spreken van een verziekte markt', zo zegt Van der Peet daarover in een van de Fieldmanager-artikelen.

Het nieuwe BIG7-document moet de kwaliteit borgen. Doel is om de productkwaliteit te verhogen en de procedures te verbeteren, van aanbesteding tot controle. 'Het is een praktisch document met eisen, voorwaarden en procedures die opgenomen kunnen worden in een bestek, een geïntegreerd contract en een offerte-aanvraag', aldus Van der Peet nu, drie jaar nadat hij in Den Haag en bij enkele andere grote gemeenten de noodklok luidde over de ondermaatse kwaliteit van kunstgrasvelden.

Controle op kwaliteit
De doelstelling van het nieuwe BIG7-document is dat problemen bij de inkoop van kunstgrasvelden grotendeels tot het verleden gaan behoren. Verder moet het leveranciers en aannemers van kunstgrasvelden aansporen tot het ontwikkelen van velden die beter aansluiten bij de vraag en het gebruik van 'gemeentelijke sportvelden'.
Van der Peet erkent echter ook dat het BIG7-document de problemen van de leveranciers niet oplost: 'Die blijven opereren in een competitieve markt. Het BIG7-document geeft gemeenten meer greep op de geleverde kwaliteit. Door betere afspraken en door betere controle, bijvoorbeeld. Aan die kant van de tafel worden er dus zeker problemen opgelost, verwacht ik.'

Het BIG7-document is geïnitieerd en gefinancierd door de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Den Bosch en Almere. Voor de inhoudelijke invulling werd de hulp ingeroepen van twee adviesbureaus, ASC Sports & Water en Van Middelkoop Advies.

'Het document Gezamenlijke Eisen Kunstgrasvoetbalveld is daarmee het resultaat van veel samengevoegde ervaringsdeskundigheid, die kleinere gemeenten vaak moeten ontberen', aldus Van der Peet. 'Vandaar dat we hebben besloten dit concept ter beschikking te stellen aan alle gemeentes.' Die geste werd bekrachtigd met een korte plechtigheid tijdens het Nationaal Sportvelden Congres. Van der Peet overhandigde een gedrukt exemplaar van het Standaardbestek Kunstgras aan André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).

Naast het document met gezamenlijke eisen heeft de BIG7 diverse voorbeeldbestanden en -bijlagen geproduceerd. Ook deze zullen via de VSG verkrijgbaar zijn.

Het congres vond dit jaar plaats op donderdag 26 november in het Inspyrium in Cuijk. Het congres is een initiatief van uitgeverij NWST, uitgever van het vakblad Fieldmanager.

Vereniging Sport en Gemeenten
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) zet zich in voor sport op lokaal niveau en zet daarbinnen de belangen van de gemeente centraal. VSG ondersteunt en begeleidt haar leden bij de voorbereiding, bepaling en uitvoering van sportbeleid. De Vereniging Sport en Gemeenten heeft een sterk netwerk van voornamelijk vrijwilligers, dat bestaat uit politieke bestuurders, ambtenaren en bedrijfsleden.

Download BIG7 Gezamenlijke Eisen Kunstgras Voetbalveld

Download keuringsleidraad Gezamenlijke Eisen


Download Leeswijzer Gezamenlijke Eisen


Download Foto persbericht Gezamenlijke Eisen

Download cartoon Gezamenlijke Eisen


Download Suppletie



LOG IN   with your email address to respond.

COMMENTS
Er zijn nog geen reacties.

Tip the editors


PARTS
Dossiers
Green Industry Profile
ONDERDELEN